Cum să analizezi o situație atunci când te simți exclus
Poate că de-abia ce treci printr-un astfel de episod în care te simți exclus sau poate că este o senzație care te însoțește în fiecare zi de când intri pe facebook, până ieși din casă, când ajungi în contexte sociale, când excelezi la ceva sau când faci tot felul de prostii numai să fii parcă văzut, remarcat și “adoptat” de unii sau de alții.
Oricare ar fi situația ta, îmi dai seama că te apasă și te întrebi diverse: ce e neregulă cu mine? Pe mine de ce nu mă cheamă nimeni? De ce nu am prieteni adevărați? Sunt prea fraier?
Pentru niciuna din întrebările tale nu am un răspuns și bănuiesc că nici tu nu ai. Ele doar rulează ca o casetă stricată, ca un film prost, ca ceva care te sâcâie, dar nu îndeajuns de mult încât chiar să faci ceva, chiar să iei o atitudine.
Sunt psiholog, am învățat să abordez situații și situații și să rezist în preajma oamenilor care suferă din diverse motive parcă ne-atinsă de suferința lor. Cred că cel mai mult mă îngrozește ceea ce își fac oamenii cu mâna lor sau mai corect spus cu mintea lor.
În practică mea, am observat că un tânăr care se simte exclus, ușor, ușor se auto-exclude din toate contextele sociale, chiar și de acolo de unde este dorit. Nu mai crede, nu mai simte și își creează iluzia protecției de sine și de putere. Măcar poate el decide și are el puterea de a se exclude. Nu are nevoie de altul sau de alții. Acum, ce își face omul cu mâna sa se numește … lucru bine făcut.
Ce face diferența între o persoană care alege asta sau una care își revine după un incident în care s-a simțit exclusă este modul în care cele două își pun întrebări. Eu îți voi da direcțiile celei de-a doua. Sper să nu îți prinzi “urechile” și să o scoți la capăt. De nu, mergi la un psiholog, el are o paletă mare de întrebări bune și răspunsurile toate sunt la ține.
Așadar, întrebările:
- Cine te-a exclus? Da, da, vorbesc serios. Poți spune exact cine te-a exclus: cum îl/o cheamă, care e relația ta cu el/ea etc.
- Ce te face să te gândeșți că te exclude? Ce a făcut?
- A spus/făcut ceva explicit sau totul a fost implicit?
- Ar putea fi o greșeală?
- Ai reacționat în vre-un fel până acum?
- Dacă ai fost exclus, care ar fi motivul pentru care asta s-a întâmplat?
Fii sincer cu tine însuți și admite dacă există ceva în comportamentul tău care i-ar putea determina pe cei din jur să reacționeze negativ. Nu sări întotdeauna la cea mai proastă concluzie și analizează-te cu adevărat și cu inima deschisă. Știu că nu va fi ușor și că ai nevoie de curaj însă, poți descoperi la o observație mai clară că poate nu totul este atât de negru, poate poți face și tu ceva să îmbunătățești lucrurile.
Paula Flutur este Psiholog Clinician și Psihoterapeut Experiențial, cu o experiență de peste 6 ani în lucru cu adolescenți, sportivi și organizații. În tot acest timp, Paula a cunoscut sute de oameni în diferite stadii și contexte din viața lor, cum ar fi: schimbarea job-ului, a relației, a stării de sănătate. A înțeles că fiecare situație este unică și are nevoie de o abordare unică, suportul emoțional în astfel de momente ajutându-i pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a lor.